Nieuwe uitdaging met Lotharingerdwerg

Nieuws 2014

Rondje Fryslân

Op zaterdag 5 juli, de eerste zaterdag van juli, was het jaarlijkse rondje Fryslan weer georganiseerd. Deze hokexcursie in 1994 geinitieerd door Donny Schram, wordt nu bij toerbeurt door de deelnemers georganiseerd. Nu was de start in Dokkum om de mooie Rijnlanders van Jan Heeringa te bewonderen. De klasse en kwaliteit van de dieren verplicht Jan om zijn bezoekers te voorzien van stevig gebak en koffie om alle indrukken goed te kunnen verwerken.

Ook dit showseizoen zal Jan weer mooi getekende dieren kunnen gaan showen.

Het tweede bezoekadres is in Donkerbroek bij Doeke Nicolay. Hier beoordelen we de top van de Nederlandse Eksterkonijnen, zoals uit Doeke's showresultaten van het afgelopen seizoen mag blijken. Het ras heeft een smalle basis, zowel in aantal dieren als fokkers. Doeke heeft het ras kunnen verbeterd door gebruikmaking van het Sallander konijn.

Door gericht te fokken is hierdoor het fokdoel van de Eksters goed ingevuld en zien we nu dieren die mooi zijn van type en bouw. Naast het zwart-wit van de Eksterkonijnen brengen de lotharingerdweren (3) kleur in de stal. Doeke had een voortreffelijke lunch geregeld. In de middag een bezoek gebracht bij Sipke Bijzitter, die op 72 jarige leeftijd, de uitdaging is aangegaan om te beginnen om Rijnlanders te fokken. Als veehouder en paardenfokker was alwel de nodige ervaring opgedaan met fokken en hij bewijst maar weer eens dat men nooit te oud is om te leren of met iets nieuws te beginnen.

In Wolvega, bij Anne Meinema, wordt afgesloten nadat de Lotharingerdwergen uitvoerig zijn beoordeeld waarbij met name de pelskwaliteit onder de loep is genomen.

Lotharingerdag Veenendaal

De tweede zaterag in juni is gereserveerd voor de lotharingerdag in Veenendaal. Dit jaar een extra feestelijke bijeenkomst vanwege het 75 jarige jubileum van de vereniging.  Op de website van de speciaalclub kan men hiermeer overlezen http://www.lotharingerclub.nl/

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb